El dimoni dels cossiers de Manacor

El dimoni dels cossiers de Manacor surt a les dues sortides que fa el grup de dansaries a l’any. Fou recuperat l’any 2006, anys després de la recuperació dels cossiers.

La dansa dels cossiers és una de les cinc danses rituals de les quals disposa, actualment, el poble de Manacor: els Cossiers, els Moretons, els Indis, els Nanets i les Dames. Se n’ha conservat documentació escrita des del segle XVIII fins a mitjan segle XX, data en la qual deixaren de ballar. El ball fou recuperat el maig de 1981 gràcies a la tasca desinteressada de persones compromeses amb la cultura del poble els quals a partir de les fonts orals posaren en marxa el grup de dansaires.

Des de 1990 l’Escola Municipal de Mallorquí n’és la responsable, custodia els vestits, organitza els assajos i du a terme accions de promoció i divulgació de la dansa amb l’objectiu de donar a conèixer la seva importància com a element del patrimoni festiu i immaterial de Manacor.

Actualment, dansen el dia del pregó de les Fires i Festes de Primavera (darrer divendres de maig) i el dia de la festa del Sant Crist (dia de la Cinquagesma). Els Cossiers són, actualment, set: sis cossiers i una dama. El dimoni vesteix indumentària de tela de sac amb motius pintats en colors vermell i verd, la caputxa fa la funció de carota i porta les banyes incorporades de la mateixa tela que el vestit. els atributs d’aquest dimoni són una barrota i cintes i picarols fermats a la cintura. També els acompanya una colla de xeremiers (xeremies, flabiols i tamborí).

Executen cinc balls diferents tot fent el seu recorregut pels carrers de Manacor: el Peuet, la Balanguera (versió llarga), la Balanguera (versió curta), els Broquers (únic ball de bastons a Mallorca) i la Processó (ball d’acompanyada, interpretat també per les xeremies). Després dels balls, els dansaires reparteixen un brotet de romaní com a símbol de festa i de primavera.

Font: Escola Municipal de Mallorquí (http://www.escolademallorqui.cat/)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: