Els dimonis i sant Antoni d’Alcúdia

A Alcúdia, cada 16 de gener, a mitjan capvespre, surt el sant que va repartint llepolies entre els infants. El segueixen un esbart gros de dimonis que reparteixen granerades a tot el públic assistent, sense distinció d’edat. A partir d’aquí les encalçades i corregudes de la multitud es van succeint durant prop de dues hores pels carrers del centre històric de la vila, enmig d’una gran bulla.

La colla de dimonis d’Alcúdia pertany al Centre de Cultura Tradicional Sarau Alcudienc, entitat impulsora de tot allò que representa la cultura tradicional del nostre país, entenent com a element primordial també la potenciació de l’ús oral de la llengua catalana. Allò que es va iniciar l’any 1978 com una escola de ball de bot en el si de l’Obra Cultural Balear és avui una associació reconeguda per la seva tenacitat en la defensa dels trets històrics i tradicionals de les nostres illes. En reconeixement d’aquesta trajectòria va rebre l’any 2000 la Medalla d’Or “Ciutat d’Alcúdia” (la primera que atorgà l’Ajuntament).

Actualment la colla de dimonis d’Alcúdia està formada per 18 persones, es tracta però d’un grup obert a noves incorporacions per tant, el nombre pot variar d’any en any.  Són dimonis que no tenen nom i surten el 16 de gener, vetlla de Sant Antoni. El vestit és el mateix per tots els dimonis però cada una de les carotes és diferent. Els dimonis d’Alcúdia no fan ball específic, interactuen molt amb el públic i realitzen una sortida molt espectacular de l’Ajuntament incloent, fins i tot, escalada per la façana.

A la nit el fogueró que organitza Sarau Alcudienc a la plaça de les Verdures reuneix tots els vells cantadors de ximbombades i els aprenents més joves de l’escola de cant amb ximbomba. Uns i altres omplen la vetlada amb les seves gloses mentre la gent sopa entorn al fogueró. Després, la celebració es completarà amb una ballada popular on les jotes, mateixes, boleros i fandangos se succeeixen fins a altes hores de la nit, moment que es tancarà la vetlada amb una xocolatada.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: