En aquesta secció us presentarem els diferents dimonis que conformen l’exposició “Un món de mil dimonis” inaugurada l’any 2017 i que completa amb la visió internacional a la mostra “Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca”.
Quins són els dimonis del món? Com són i què representen? Ampliam la mirada per rastrejar expressions culturals d’arreu del món i comprovar-hi altres representacions dimonieres. Constatam la seva existència com a expressió compartida, que ens connecta i alhora ens singularitza. L’antropòleg Francesc Alemany revisa i documenta una selecció de cinquanta manifestacions de diferents cultures, lligades a celebracions o ritus tradicionals diversos. El resultat és un inventari dimonier que ens duu de Mallorca a Xile, de Veneçuela a Transsilvània, del Japó a Occitània. El repàs ens permet connectar amb les diferents dimensions d’aquesta figura: un monstrari de pulsions universals que inclou la por, la temptació, el desig, la revolta, la maldat, la transgressió, la disbauxa…
Les imatges de Charles Fréger i Friso Spoelstra ens duen a descobrir de primera mà aquestes representacions vigents al tradicionari ritual i festiu d’Europa i del Japó. Són conceptes fotogràfics diferenciats. D’una banda, Fréger treu els seus personatges del seu context ritual per retratar-los en entorn naturals, amb cura, captant alhora la màscara i l’individu que l’encarna. En el focus central es col·loca la vestimenta, que canalitza la transformació de l’individu en l’ésser simbòlic. De la seva banda, les instantànies d’Spoeltra capten moments del ritual col·lectiu, i ens permeten descobrir aquests dimonis en ple exercici de les seves funcions simbòliques.