Cartes

Coincidint amb la festa de Sant Antoni i en el marc del projecte “2016. Un any de mil dimonis” es llança el nou joc de cartes “Dimonis de Mallorca”. Es tracta d’un material divulgatiu concebut per donar a conèixer els dimonis de manera estructurada, distingint entre les diverses tipologies de dimoni en funció dels seus orígens tradicionals i rituals.

El joc de cartes es correspon amb el que és una baralla espanyola, el tradicional joc d’escambrí, en el qual els tradicionals colls (espases, bastos, copes i oros) han estat substituïts per il·lustracions dels dimonis, distribuïts en 4 pals:

  1. Dimonis Santantoniers: hi trobam alguns dels més coneguts i estimats dimonis que donen vida a les festes de Sant Antoni, encarnacions de les temptacions que va patir Sant Antoni Abat. Són els dimonis que protagonitzen rituals i danses els dies 16 i 17 de gener. Hi trobam els dimonis d’Alcúdia, Artà, Colònia de Sant Pere, Capdepera, Llucmajor, Manacor, Portocristo, Muro, Sa Pobla, Sant Llorenç, Son Carrió i Son Servera.
  2. Dimonis de festa: són dimonis que prenen part en rituals i tradicions associades a altres moment del cicle festiu anual. En aquest grup es troben els dimonis que acompanyen  els cossiers o els cavallets en les seves danses, els dimonis que gaudeixen d’encalçar el jovent a les corregudes que tenen lloc amb motiu de les festes patronals, o els dimoniets que surten amb ocasió de la festa de la Beata. Hi trobam els dimonis de Sant Joan, Algaida, Alaró, Lloret, Santa Margalida, Felanitx, Manacor, Petra, Selva i Vilafranca de Bonany.
  3. Dimonis de foc: són la tipologia de dimonis amb tradició més curta, però també més intensa, ja que actualment n’hi ha més de 30 colles arreu de l’illa! Són agrupacions de dimonis especialitzats en la manipulació de foc i la realització de correfocs i espectacles. Hi trobam representades les colles d’Alaró, Binissalem, Costitx, Felanitx, Muro, Sa Pobla, Sant Joan, Mancor de la Vall, Sineu, Santa Maria, Sóller, Son Sardina.
  4. Elements dimoniers: són objectes o elements indissociables del món dimonier, com ara la carota, les banyes, la llendera, la barrota o canyaferla i el picarol; també hi ha personatges antagònics o complementaris, com el cossier, la Beata o Sant Antoni; una bèstia de foc, na Marranxa, d’Alaró; el fogueró, les gerres de Santa Margalida i la xeremia.

El joc de cartes “Dimonis de Mallorca” es presenta públicament a l’acte del dia 11 de gener a La Misericòrdia i es distribueix per a tots els públics el dia 17 de gener, dia de Sant Antoni, juntament amb el Diari Ara Balears, pel preu d’1 €. A partir del 18 de gener es podrà adquirir a les cases museu i altres establiments per un preu de 3€.

Per a més informació i reserves podeu escriure a: info@fundaciocasamuseu.cat

A %d bloguers els agrada això: