El projecte “Mil dimonis”

La Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet del Consell de Mallorca, com a entitat gestora de la Casa Pare Ginard. Museu de la Paraula, posa en marxa el nou projecte “2016. Un any de mil dimonis”. Es tracta d’un projecte temàtic anual, a través del qual canalitzarà la seva tasca de gestió, estudi i divulgació del patrimoni oral de Mallorca, a través d’una línia temàtica unitària.

Objectius del projecte:

> Centrar l’atenció de manera específica en la figura del dimoni com un dels elements arrelats a la nostra cultura tradicional que millor han connectat amb la societat actual. La devoció que la figura del dimoni genera en el present –molt especialment, entre el públic infantil- constitueix un aval de la seva continuïtat i ofereix un excel·lent punt de connexió des del qual treballar per reforçar la fixació i promoció d’altres pràctiques d’arrel tradicional

> Crear un projecte monogràfic que vehiculi l’activitat de la Casa Pare Ginard durant l’any. La proposta servirà de model d’aproximació, en anys successius, a altres elements diversos de la cultura popular i tradicional que puguin ser d’interès per al públic i donar peu a aproximacions diverses. A tall d’exemples: danses i rituals tradicionals, rondalles i/o personatges de rondalla, herbes i plantes, etc.

> Dissenyar un programa d’activitats i iniciatives que permetin connectar la CPG amb diversos públics. La figura del dimoni permet connectar de manera molt especial amb el públic familiar i el sector educatiu, sense menystenir altres públics més especialitzats en l’estudi de la cultura.

> Donar difusió al llegat de Rafel Ginard a través de la divulgació de continguts lligats al tema de l’any: parenòstic, cançoner, articles… I també, refranyer, rondalles i altres elements que formen part de la cultura oral. Al capdavall, constitueix una nova oportunitat de reivindicar la figura de Rafel Ginard més enllà de la seva compilació del cançoner.

CONTINGUTS DEL PROJECTE

El projecte “2016. Un any de mil dimonis” consta de diversos elements estructurals:

Exposició: ‘Mil dimonis’

Ofereix una mirada exhaustiva sobre els dimonis i els elements de la seva festa, a través de les imatges de l’arxiu fotogràfic de José Juan Luna “Potti”. La selecció inclou totes les representacions actuals del dimoni que són vigents i vives als pobles de Mallorca, i les donarà a conèixer de manera ordenada, estructurada i connectada amb els textos divulgatius de Rafel Ginard: les seves compilacions del calendari folklòric, el cançoner i altres materials de paremiologia i lèxic.

L’exposició serà inaugurada a Sineu el mes d’abril, i des d’aquí emprendrà una itinerància que la durà a diverses localitats de Mallorca, començant pels pobles del Pla.

Joc de cartes: ‘Dimonis de Mallorca’

Material divulgatiu innovador i útil, creat amb els dissenys de Jordi Cerdà (Hastalastantas) i il·lustracions d’Eva Hermida (28motivos).  El joc està estructurat com una baralla d’escambrí convencional, i consta de 48 cartes distribuïdes en 4 pals: dimonis santantoniers, dimonis de festa (de corregudes, de la Beata, de cossiers), dimonis de foc i elements relacionats amb els dimonis (personatges com Sant Antoni, la Beata o els cossiers; bèsties de foc, foguerons i objectes indissociables com les banyes, els picarols, les carotes, la llendera, etc). El joc de cartes constitueix el primer element divulgatiu del projecte i serà llançat a principis d’any, dia 17 de gener, coincidint amb la que és festa dimoniera per excel·lència: Sant Antoni.

Proposta didàctica: ‘Dimonis de Mallorca’

Recurs que permet alimentar la devoció dimoniera entre els més petits de manera ordenada i divulgativa, ajudant-los a comprendre i distingir entre els diversos tipus de dimonis. Les il·lustracions, realitzades per Eva Hermida amb una mirada molt acurada sobre les màscares dels diversos dimonis, permeten als menuts una aproximació amable, exempta de por o de rebuig. La proposta didàctica s’ofereix per als cursos d’infantil i primària, i treballa, a més de la comprensió de la figura del dimoni i les seves tradicions associades, altres processos bàsics de l’aprenentatge com la lectura i l’escriptura, el dibuix, els colors, l’observació i reproducció artística, les sumes i les restes, la geografia, etc.

Activitats per a tots els públics

Al llarg de tot l’any, el projecte durà associada la programació d’activitats, adreçades a diversos públics. L’interès generalitzat d’aquesta temàtica duen la Casa Pare Ginard a treballar en aliança amb ajuntaments d’arreu de Mallorca per distribuir la programació d’activitats de manera descentralitzada. Es té cura d’incloure propostes que puguin resultar atractives i d’interès per a franges d’edat diferenciades:

 Activitats per a públic general:

Cicle de conferències “Mil dimonis”, que abordaran l’anàlisi de la figura del dimoni des de diversos caires. En el cicle hi participaran experts com Gabriel Genovart, Miquel Sbert, Francesc Vicens, Mercè Gambús, Jaume Giscafrè entre d’altres.

  • Antropologia del dimoni a Mallorca
  • El dimoni en el Cançoner
  • El dimoni a les rondalles
  • Músiques i danses de dimonis
  • Iconografia del dimoni
  • Gastronomia del pecat

Recitals de textos i músiques del dimoni: seleccions poètiques, seleccions de textos de literatura oral, etc.

Espectacle Dimoniarrus, del Circ Bover, en el marc de la programació d’estiu “La lluna en vers” de la Fundació Casa Museu

Taller gastronòmic

Activitats educatives

A més de la proposta didàctica “Dimonis de Mallorca”, s’ofereixen altres tallers per treballar a l’aula:

  • Taller de màscares de dimonis

Activitats familiars

  • Visita la Casa Pare Ginard i troba el dimoni! S’implementarà un nou funcionament dins de l’App d’autoguiatge a la casa orientat als infants i protagonitzat per un dimoni que guiarà els visitants en el recorregut per la casa
  • El dimoni cucarell i altres contes de dimonis, a càrrec de na Caterina Contacontes
  • Taller de màscares
  • Taller gastronòmic

Web: http://www.mildimonis.cat

Reuneix les iniciatives i materials generats en el marc del projecte. Serveix d’aparador del projecte i recurs complementari per a l’autoguiatge del públic en l’exposició “Mil dimonis”. Així mateix, durant tot l’any contindrà l’agenda actualitzada dels actes programats.

Hashtag: #somdimoniers

Recurs de viralitat del projectes i els seus continguts a les xarxes socials. Tot allò que el projecte vagi compartint a través dels perfils de facebook i twitter anirà marcat amb aquesta etiqueta. També servirà al públic per adherir-se a l’any temàtic i compartir amb la resta d’entusiastes les seves troballes dimonieres.

collage dimonis

Nou projecte 2017: “Un món de mil dimonis”

L’any 2017 el projecte “Mil dimonis” creix amb la visió internacional d’aquesta figura mitjançant una exposició titulada “Un món de mil dimonis”.

L’exposició “Mil Dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca”, amb fotografies de José Juan Luna ‘Potti’ i textos de Rafel Ginard, creix i incorpora nous elements i recursos per mostrar la diversitat de representacions de dimonis al món.

A la mostra s’hi incorporen expressions culturals d’arreu del planeta, a través d’una selecció de les imatges dels fotògrafs Friso Spoelstra (sèrie Devils & Angels, 2016) i Charles Fréger (sèries Wilder Maan, 2012, i Yokainoshima, 2015). L’exposició incorpora una Mapamundi de dimonis, que recull i ubica 50 representacions de dimonis arreu de món, a través d’il·lustracions creades per Melicotó.

La selecció, basada en la recerca de l’antropòleg Francesc Sureda Alemany, ens permet descobrir expressions universals i ancestrals que ens connecten i alhora ens singularitzen.