Dimonis de Factoria de So (Santa Maria)

Els dimonis de Santa Maria començaren com a Grollers de Sa Factoria per les festes de Sant Antoni de l’any 1999, en un principi com a grup de cercavila que animava i anunciava les festes, basant el vestuari en la imatgeria mediterrània, així com en una mica d’inventiva i col·laboració de tots aquells que en aquells moments formaven part de Factoria de So. Al mateix temps es va pensar en fer un espectacle amb foc i pirotècnia i en honor a sant Antoni i al dimoni, i als foguerons es va fer el mateix any 1999 el primer correfoc. Arran de l’èxit d’aquell primer correfoc varen anar alternant les dues maneres d’actuar, encara que avui en dia, al que més es dediquen és als correfocs.

A mesura que passaven els anys la colla ha anat muntant diversos espectacles representant la lluita entre el bé i el mal, lluita, segons afirmen, “que sempre ha estat la finalitat comú de totes les llegendes, històries, rondalles, en definitiva, el tema principal de la cultura popular de Mallorca i en general de tota la Mediterrània, deixant sempre, en als seus espectacles, una porta oberta a la imaginació del que hi vol participar”.

Els Dimonis de Sa Factoria varen ser la quarta colla de dimonis que es va fer a Mallorca i han passat de fer un correfoc, màxim dos, a l’any, durant els tres primers anys, a fer-ne molts més arreu de tota Mallorca en els darrers quatre anys de la nostra existència (Binissalem, Santa Eugènia, Santa Maria del Camí, Pollença, Pla de na Tesa, Port d’Andratx, Bunyola, Ciutat, Llucmajor, Muro, Llubí, etc.) i actuacions a fora de l’illa (Festes de Gràcia a Barcelona i al 25è festival folk a Pardinhas (Lugo)). També han organitzat vàries trobades de dimonis per realitzar una vesprada de convivència entre les colles mallorquines.

A partir de 2002 els Grollers de Sa Factoria van fer un tema específic pels correfocs (incloent-hi variants damunt l’espectacle que s’ha de realitzar) i junt amb l’actuació dels dimonis va néixer Foktoria de Por, unint un joc de llum, espurnes, foc, fum i renou a una música plena de vida i ritme.

Intenten que l’espectacle no sigui massa llarg, però sí molt intens, ple de tot el millor que poden donar i alguna dolenteria (sinó no serien dimonis), innovant cada vegada més, però sempre conservant un caràcter tradicional. Cada vegada són més agosarats, introdueixen noves tècniques, nous aparells, noves formes amb la intenció d’esdevenir un espectacle d’entreteniment.

[Font: http://www.factoriadeso.org/]

Advertisement

2 Replies to “Dimonis de Factoria de So (Santa Maria)”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: