Conferència: “El dimoni a les festes tradicionals de Mallorca. Una classificació aproximada”

El passat dijous, 5 de maig, es dugué a terme la conferència “El dimoni a les festes tradicionals de Mallorca. Una classificació aproximada” a càrrec de l’historiador Gabriel Mayol, a la sala de Batles de l’ajuntament de Sineu, en el marc de l’exposició “Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca”.

Gabriel Mayol és historiador i màster en Patrimoni Cultural: Investigació i Gestió per la UIB. Va ser fundador de la publicació digital ‘Es Binerbo’ de Montuïri, on manté una implicació molt activa en la promoció, la comunicació i l’estudi de la historia i la cultura local. Ha treballat en diversos projectes d’investigació lligats a la UIB i és articulista habitual a mitjans com el diari Ara Balears i la revista en paper Bona Pau. Cal destacar també el seu ‘activisme’ cultural a través de les xarxes socials, que comprèn i aprofita com a mitjans de divulgació d’interessos i curolles culturals. En l’àmbit del patrimoni inmaterial, va participar en l’equip que recuperà la festa de la Mare de Déu d’Agost, a Montuïri, i juntament amb Joan Socies és coautor de l’estudi “Uns cossiers amb lletra. El cas de Montuïri”, presentat al II Congrés Internacional de Balls Parlats celebrat a Tarragona l’any 2014. Actualment forma part del gabinet de comunicació de la presidència del Consell de Mallorca.

Gabriel Mayol és també col·laborador de la Fundació Casa Museu, on ha treballat en diversos projectes relacionats amb la Casa Pare Ginard. Museu de la Paraula, de Sant Joan, com ara la renovació del seu projecte museogràfic i el Cançoner 2.0.

La de Gabriel Mayol és una mirada que combina i equilibra d’una banda, el rigor de l’Acadèmia, de l’altra, la passió del poble; combina també l’anàlisi exhaustiva de l’investigador amb la capacitat de síntesi i l’encert del registre del comunicador. Vet aquí perquè hem cregut pertinent que ens ofereixi, en el marc del projecte “Mil dimonis”, una mirada panoràmica a la figura del dimoni, una ullada antropològica que integri passat i present de la devoció dimoniera i que ens serveixi per comprendre aquest fenomen que es manté tan viu -diria que creix, dia a dia. La seva “classificació aproximada” ens oferirà nous matisos i singularitats que han d’enriquir la nostra mirada envers els dimonis de Mallorca.

Feu clic per accedir a el-dimoni-a-les-festes-tradicionals-de-mallorca-un.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: